top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Nieuw logo/naam? Denk 2x na!


Het protest dat is ontstaan naar aanleiding van de geplande rebranding van Cara Pils, het huismerk van Colruyt, is de ideale aanleiding om even iets duidelijk te maken rond merken, namen en logo's.


Colruyt wil zijn volledige gamma witte producten (inclusief hun Cara pils dus) rebranden zodat alles er mooi gelijk uitziet (Everyday). Dit fenomeen merken we als marketing experts vaak in bedrijven die plots om één of andere reden denken dat ze alles eens in een nieuw kleedje moeten steken. De reden daarvoor is meestal niet helemaal duidelijk, maar door te gokken op een nieuwe manager of het van binnenuit denken dat dit logisch is zitten we meestal heel kort bij de juiste reden.

Meestal niemand die deze strategie eerst even bekijkt door de ogen van de consument, van buitenuit dus. Bij Cara hebben de klanten daarom zelf het heft in handen genomen en protesteren ze uitvoerig via sociale media.

Marketing technisch stel je jezelf best eerst de vraag of een nieuwe naam en/of logo echt wel nodig is. Daarom gaan we terug naar de functie van de naam en logo: zorgen voor herkenbaarheid. Geen verschil daar tussen merken en witte producten, want ook witte producten kan je zien als een merk, een huismerk weliswaar, maar een merk.

Er zijn een aantal redenen waar een verandering van naam en logo zich opdringen, maar in de meeste gevallen blijkt het een slechte strategie.

Wanneer wel nieuw logo? -Slecht imago -Past niet meer bij aanbod

In alle andere gevallen lijkt het ons aangewezen om goed na te denken vooraleer een rebranding door te voeren.

Een naam opbouwen kost veel tijd en geld. Een logo of naam veranderen betekent dat alle herkenningspunten verdwijnen en dat er dus veel communicatie zal nodig zijn om dit terug op te bouwen. Tenzij het gaat om een kleine restylen natuurlijk.

Kunnen we je hierbij helpen? Contacteer ons vrijblijvend.

Comments


bottom of page