top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Converteer een kritische opmerking van een medewerker in positieve groei voor je bedrijf!


Niemand houdt van kritiek. Kritiek bezorgt ons angst en doet twijfelen. Zeker als deze feedback van een werknemer komt.


Voor vele werknemers is hun werk een stuk van hun identiteit. Ze voelen zich heel betrokken, zeker als ze carrière willen maken. Als je als manager kritiek krijgt van zo iemand, voelt het vaak alsof één van je gemotiveerde werknemers je laat vallen.


En hoewel het eerst als een zware domper voelt, kan die kritiek gezien worden als een geschenk. Mensen die voorruit willen ervaren kritiek immers vaak als een kans. Hoe ga je om met zoiets? Hierna geven we graag enkele tips die je leren omgaan met kritiek van werknemers.
Verdedig je niet. 
Het is een natuurlijke reactie om meteen in de verdediging te gaan bij kritiek. Doe dit niet en toon dat je zelf ook beter wilt worden en wilt bekijken hoe je de kritiek kan converteren tot iets positiefs. 


Vraag naar details en concrete verbeterpunten. 
Soms is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Als iemand je bijvoorbeeld vertelt dat je verkoopgesprek ‘punch’ mist, kan dit vele zaken betekenen. Vraag naar meer details en zoek samen naar verbeterpunten.


Zorg voor een ‘sfeer van groei’ binnen de organisatie. 
Een groei ‘mindset’ binnen het bedrijf doet mensen geloven dat ze (nog) beter kunnen. Hierdoor zullen ze kritiek veel sneller als iets opbouwend percipiëren. Creëer een sfeer waarbij iedereen weet dat alles altijd nog beter kan. Ook het management.Geef aan hoe het bedrijf evolueert. 
Het meest motiverende voor werknemers is te zien dat ze werken in een bedrijf dat snel evolueert en altijd maar beter aan het worden is. Zeker als ze weten dat ze daaraan (mogen) bijdragen. Je kan op diverse manieren een evolutie pad weergeven. Dit kan je per werknemers, bijvoorbeeld tijdens een regelmatig gesprek, dit kan je als bedrijf door milestones te communiceren en nu en dan achteruit te kijken. En uiteraard door doelstellingen (realistisch en haalbaar) te formuleren waar mensen naar toe werken. 

Door bovenstaande strategieën toe te passen, kan je kritiek van medewerkers omvormen tot positieve groei. Het helpt je bovendien medewerkers tevreden (en trouw) te houden.


Kan je wat hulp gebruiken bij het opzetten van dergelijk systeem? Laat het ons even weten!

Comments


bottom of page