top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Op zoek naar een goede naam?


Een naam zoeken voor een product of bedrijf blijkt vaak een moeilijk proces te zijn. Iedereen in de werkgroep heeft altijd zijn eigen favorieten en denkt dat hij dé naam gevonden heeft.

In het management treffen we daarnaast meestal twee soorten opinies aan. Mensen die verder willen gaan met wat er echt toe doet en snel even een naam willen bedenken en een andere groep die veel aandacht wil besteden aan de nieuwe naam, omdat dit het eerste is waar kopers mee in contact komen.

Beide groepen hebben een punt. Een naam is belangrijk en moet goed zijn, maar het blijft uiteindelijk toch maar een naam.

Het is een absolute waarheid dat je eeuwig kan blijven zoeken achter de perfecte naam. Maar 100% perfectie betekent echter ook altijd dat je 100% te laat zal zijn met je lancering. Een naam wordt pas echt succesvol als je er emoties aan begint te koppelen. En daarvoor moet je het product of de dienst eerst lanceren. Denk aan enkel succesvolle merken: Twitter, Tesla, Nike. Het waren slechts weinig zeggende woorden vooraleer de bedrijven er van alles mee begonnen te doen.


Dit gezegd zijnde komen we bij de vraag: wat is dan 'good enough'? Dit kan je afchecken aan de hand van volgende 5 criteria:

1. Is hij toekomstgericht? Een naam moet even meegaan. Liefst verschillende generaties. Daarom is het belangrijk dat je jezelf niet beperkt met je naam. In eerste instantie heb je een duidelijke markt voor ogen, maar wie zegt dat je binnen een tiental jaar niet wenst te exporteren? Wie zegt dat je binnen 5 jaar geen extra productgamma onder het merk wilt onderbrengen? Zorg er daarom voor dat je naam algemeen genoeg is en alle deuren openhoudt. Ook het betreden van anderstalige markten. Denk in die zin aan de Opel Nova die ooit werd gelanceerd in Spanje na eerder succes in centraal Europe. Je moet niet veel Spaans kennen om te beseffen dat de naamkeuze wat ongelukkig was...

2. Gemakkelijk te onthouden? Sommige namen zijn net iets te ver gezocht. Na ellenlange brainstormsessies zit je zo diep verzonken in het thema dat alles logisch en gemakkelijk lijkt. Maar is dat ook zo voor je doelgroep die je enkele seconden gunt?

3. Kort Is de naam kort genoeg? Streef naar korte namen die idealiter slechts 1 of 2 lettergrepen bevatten.

4. Uitspreekbaar Daarop aansluitend moet een naam zonder twijfel door de volledige doelgroep vlot uitspreekbaar zijn. Pas dus op met speciale schrijfwijzes en vooral ook met taalkwesties bij gebruik in verschillende talen.

5. Registreerbaar Tot slot, maar zeker niet minder belangrijk, moet je ervoor zorgen dat je de naam kan registreren. Je wil een merk uitbouwen en dat moet je van meet af aan ook beschermen. Check daarom de internationale kerkendatabanken op beschikbaarheid. In tweede instantie check je ook de beschikbaarheid van DNS namen. Extra woorden toevoegen om de URL van het nieuwe merk te bekomen is meestal geen goed idee.

Nog altijd vast na het lezen van dit artikel? Bel ons! We helpen je graag de juiste keuze maken.

Comments


bottom of page