top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Iedere winkel ook een webshop?


Hoezo elke retailer een webshop? Je leest het tegenwoordig overal. Winkeliers die niet online meespelen zijn gedoemd om failliet te gaan. Zelfs de overheid subsidieert tegenwoordig via allerlei initiatieven het online gaan van de winkels.


Vreemd toch? Nu, in de vele gevallen is online gaan een goed idee. Al is een fysieke winkel voor een webshop ook een goed idee. Omnichannel heet dit toch met een marketingterm? Allemaal goed en wel maar niet elke online speler kan een offline winkel betalen en ook niet voor elke fysieke winkel is het de moeite om een webshop te openen. Zit je in het middensegment, dan is een webshop in de meeste gevallen een must. Maar wat met high-end stores? Of aan het andere uiteinde: wat met de prijsspelers? Hebben die baat bij een webshop? Action, Aldi, Primark, … die hebben er geen en toch boeken ze goede cijfers. De prijs van de producten is bij deze spelers zo laag dat de bezorgkosten het grootste deel van de kosten zouden vormen. Als de shopper deze moet bijbetalen, verliest hij zijn interesse.

Bezorgpunten Een mogelijke oplossing, zijn bezorgpunten. Men zegt vaak dat de laatste kilometer de duurste is en daarom werkt men soms met zogenaamde PUP’s, de pick-up points. Menig supermarkt maakt hier al gebruik van. En toch is het aandeel online verkopen bij supermarkten nog nergens ter wereld hoger dan 5%. Shoppers willen ‘voelen, ruiken, proeven en zien´. Dat zit in hun DNA. En al helemaal als het gaat om versproducten. Wat beter blijkt te werken zijn de ‘pick-up possibilities’ waarbij de shopper kan kiezen om zijn online aankoop te gaan oppikken in de fysieke winkel zelf. Zara doet dit bijvoorbeeld al jaren. Hierbij profiteert de desbetreffende winkel, net als de omliggende winkels van het winkelgebied, doordat de consument meestal nog extra producten bijkoopt tijdens het ophalen van zijn pakket. Maar waar moet deze aankoop dan geregistreerd worden? Als online verkoop? Of toch als offline?

En de zelfstandig winkelier? Sommige winkeliers en zelfs steden investeren volop in het digitaliseren van hun winkels. Ze lokken consumenten naar hun website of Facebook pagina zonder echt na te denken over wat de bedoeling is. Ze lijken gedreven door een ‘ik moet zo snel mogelijk online verkopen’ gedachte. Maar willen je klanten wel online kopen? Willen mensen die in de winkelstraat lopen wel via hun smartphone promoties krijgen? Of willen ze misschien gewoon een vriendelijke medewerker die klaar en duidelijk het verschil schets tussen 2 producten? Wij denken dat het voor vele winkeliers beter is om niet in een webshop, maar wel in de winkel zelf te investeren. En in het personeel. In klanteninzicht ook. Ken jij je klant?

Comments


bottom of page