top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Time management: 5 eenvoudige stappen die werken


We krijgen heel vaak de vraag van klanten hoe ze hun tijd beter kunnen beheren. Eigenlijk vragen ze ons om meer tijd, maar dat is iets wat uiteraard niet kan gemaakt worden. Je kan wel anders omgaan met je beschikbare tijd en op die manier terug leider worden van je agenda.


De meest succesvolle methode is een oude, maar nog steeds actuele 5-stappen methode. Los van digitale of papieren agenda's, app's of post-its... Het is een methode die iedereen meteen kan toepassen. Hoe word je productiever? 1. Eindig elke dag met kort je taken voor morgen op te lijsten. Deel hierbij bepaalde projecten op in verschillende deeltaken. Beperk je tot maximaal 6 taken. 2. Plan de taken in volgorde van belangrijkheid/dringendheid 3. Begin de volgende dag met taak 1. Werk deze taak af alvorens naar taak 2 over te gaan. 4. Werk de volgende taken op een gelijkaardige manier af en vermeld de onvoltooide taken op je lijst (van 6) voor de volgende dag. 5. Herhaal dit proces elke dag. Door op die manier te werken, zal je op termijn merken dat je efficiënter je taken kan afwerken. Naast bovenstaande geven we je graag nog wat extra tips mee: Selecteer: direct, inplannen of vuilnisbak Krijg je nieuwe input, vraag je dan af of je dit wel moet doen. Indien het antwoord positief is, doe het direct (indien minder dan 3 min werk) of plan het in. Besef dat iets 'Good enough'-doen beter is dan helemaal niet doen. Altijd wachten tot je de perfectie bereikt is heel tijdrovend. De meeste zaken kan je beter gewoon doen, ook al zijn ze niet perfect. Als je perfectie blijft nastreven kom je geregeld te laat. Morgenstond Ervaren en succesvolle managers hebben één ding gemeen. Voor de meeste mensen op kantoor komen hebben ze al een aantal taken afwerkt. Niet voor niets bestaat er een gezegde: alle werkuren voor 8u tellen dubbel. Blijf niet tobben, doe iets actiefs Sommige problemen los je niet op door er lang over na te denken. Schuif ze beter even op zij en ga wandelen over de middag of doe aan sport. Je zal merken dat je tijdens de middagloop of zwemsessie oplossingen vindt die je aan je bureel niet had gevonden. Laat elke dag ruimte in je agenda Plan je agenda in grote blokken, maar zorg dat je zo'n 20% ruimte overhoud om zaken tussen te nemen. Leg jezelf limieten op Bepaal vooraf hoelang je maximaal aan een taak zal werken. En verplicht jezelf daarna om er (tijdelijk) mee te stoppen en iets anders te doen. Werk met een begin en einde van de dag Zeker nu meer en meer mensen van thuis werken is het verleidelijk om af te stappen van vaste uren. Hou er voor jezelf toch een aantal regels op na. Voer een aantal rituelen in waardoor je duidelijk weet wanneer je start en ook stopt met werken. Net voor het slapen gaan nog een aantal werk gerelateerde mails verwerken is geen goed idee.

Comments


bottom of page