top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

5 tips voor betere prijsperceptie


Prijs is cruciaal. Volgens de laatste studie van Dunnhumby (bij 5000 Franse consumenten) denken slechts 1 op 2 klanten een goede prijs/kwaliteit verhouding te kopen. De helft is dus overtuigd te veel te betalen. Hoe kan je deze perceptie positief beïnvloeden? 1. Beperk het aantal promo's Veel promoties zijn niet nuttig voor de meeste klanten. Schrap ze en bescherm op die manier je marge. We denken aan promoties die in het verleden onvoldoende effect hadden of zaken die zorgen voor kannibalisatie. 2. Ga scherp op referentieproducten Ga laag op die artikelen die ook bij je concurrenten opduiken in promo's. Denk aan de pot Nuttella of Coca Cola. Koppel deze scherpste prijzen aan je klantenkaarten zodat het enkel trouwe klanten zijn die worden beloond.

3. Doe aan framing Zet je producten die je veel verkoopt uit tegenover duurdere producten. Zo creëer je de indruk dat ze best wel meevallen van prijs. Dit kan perfect met huismerken. Zet ze naast de A-merken en laat proeven. Of voeg een aantal dure gins toe op het schap om de populaire gins goedkoper te laten lijken. 4. Wees logisch Op afslagproducten moet je blijvend laag gaan. Wees consistent. Heb je regelmatig promo’s op vanille dessert, zorg dan dat ook de andere smaken aan dezelfde prijs staan. Pas ook op met verschillende verpakkingen: de consument snapt niet dat het goedkoper is om 2x250gr van een product te kopen dan de grote verpakking van 500gr. Scan je assortiment op dergelijke zaken en vermijd ze. 5. Beloon sneller Veel zaken werken met klantenkaarten, maar klanten hebben meestal niet de indruk dat dit iets oplevert. Zorg dat trouwe klanten snel beloond worden. Beperk het aantal verplichte aankopen. Het is beter om snel en regelmatig iets kleins te geven, dan mensen een jaar of langer te laten sparen voor die eenmalige 10% korting.Bovenstaande tips zullen je perceptie als 'duur' bijsturen. In het buitenland merken we intussen dat steeds minder bedrijven op prijs gaan concurreren. Is de bodem stilaan bereikt? Of stijgt het besef dat goedkoop niet altijd 'goed koop' is? We blijven het met plezier voor jullie volgen!


5 tips voor nieuwe managers Proficiat! Je hebt die nieuwe job en wordt manager. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ga je om met de druk? Hierna geven we 5 tips voor iedereen die net een afdeling, winkel of team is beginnen leiden.


1. Spreek met je team Je team zal zaken over jou gehoord hebben of opgezocht hebben en ongetwijfeld ben je zelf ook voorbereid. Neem eerst en vooral tijd om met iedereen kennis te maken. Plan korte gesprekken en vraag naar hun werkervaringen, verbeterpunten en ambities. Pols ook naar hun persoonlijke interesses en situatie. 2. Schrijf een strategie Vooraleer iets te veranderen heb je nood aan een strategisch plan. Analyseer de huidige situatie en de omgeving en baseer daarop je strategisch plan voor de komende jaren. 3. Koppel er een actieplan aan Een strategie krijgt slechts waarde door ze uit te voeren. Stel een actieplan op met taken voor de diverse medewerkers en teamleden. Zorg voor een draagvlak. Want slechts met de steun van je team zal je erin slagen je strategie stap voor stap uit te voeren. 4. Vermijd roddel Roddels in een team zijn dodelijk. Grijp dus snel in en geef het goede voorbeeld. Spreek niet over het verleden of de vorige manager, maak kijk naar de toekomst. Draag respect hoog in het vaandel en confronteer roddelaars snel en direct met hun daden. 5. Vier successen en complimenteer Een strategie uitvoeren begint meestal met kleine stappen. Laat niet na ook deze kleine stappen te vieren als ze succesvol afgrond worden. Geef complimenten aan je medewerkers en inspireer hen om verder te gaan. Onthou dat de beste motivator voor gedragsverandering een compliment is.

Comments


bottom of page