top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

7 manieren om klanten weg te jagen

Je meest rendabele klanten zijn steevast dezelfde klanten die je al lang trouw zijn en hopelijk blijven. Vermijd ze te verliezen door één van volgende veel gemaakte fouten:


1. Andere aanspreekpunten

Het is verleidelijk te denken dat klanten vooral van je bedrijf houden. Meestal is er echter een goed contact met het aanspreekpunt. Klanten kopen niet van bedrijven maar van mensen. Probeer dus geen veranderingen aan te brengen bij de klanten medewerkers, tenzij je echt niet anders kan. 2. Te grote verschillen tussen bestaande en nieuwe klanten. Veel bedrijven gaan ver om nieuwe klanten te werven. Ze geven grote kortingen, zijn super vriendelijk of geven aanzienlijke extraatjes. Je kan er te ver in gaan, zodat je frustraties begint te ontwikkelen bij bestaande, trouwe klanten. Waarom krijgen zij nooit iets extra? 3. Teveel korting geven. Als je de goedkoopste bent, ben je in het voordeel. Maar, er is slechts 1 iemand die de goedkoopste kan zijn en meestal is er een harde strijd om het te blijven. Zet je vooral in op prijs en korting, dan kweek je klanten die enkel nog oog hebben voor de prijs. Je leert ze met andere woorden om snel te switchen als je (tijdelijk) niet de goedkoopste bent.

Focus je daarentegen op de beste waarde, dan heb je meer wapens in de strijd.

4. Hard selling. Altijd maar proberen om nog meer te verkopen kan zich ook tegen je keren. Weet wat je klanten willen en wat ze niet willen. Stel nooit producten of diensten voor waarvan je weet dat je klant ze echt niet nodig heeft. Policies waarin medewerkers elke klant verplicht een product moeten voorstellen zijn niet ok. Ze hebben een tegengesteld effect!

5. Vergeet de basis Elk bedrijf heeft producten of diensten waarvoor het gekend is. In de loop van de jaren kan deze basis niet meer hip of trendy zijn. Het is verleidelijk om daarom enkel bezig te zijn met nieuwe producten. Dit is gevaarlijk. Zorg dat je een lijst hebt van je belangrijkste klanten en wat ze kopen. Dit is de basis van je aanbod. Blijf hier in investeren. 6. Fricties inbouwen

Een grote frustratie tijdens het kopen is het ervaren van fricties. Elke wrijving, hoe klein ook, kan leiden tot neen verkopen. Denk aan onoverzichtelijk aanbod of een andere dooddoener: beperkte betaalmethoden.

7. Problemen heel traag oplossen Waarschijnlijk heb je procedures voor het terugnemen van producten met een probleem. Dit kan misschien handig zijn om je bedrijf en de service medewerkers te beschermen, maar klanten met een probleem willen zo snel als mogelijk een oplossing. Ellenlange procedures en van het kastje naar de muur gestuurd worden is de ideale manier om klanten super gefrustreerd te krijgen. Los problemen zo snel mogelijk op. Dan is de kans het grootst dat de klant, gewoon klant blijft en alles snel vergeet, of misschien zelfs reclame voor je gaat maken. Zie jij ook het nut van een externe coach of klankbord? Geef ons een seintje!


Comments


bottom of page