top of page
Zoeken
Foto van schrijverPeppers & Co

Een herhaling van de 'roaring 20'ies'?

Na een pandemie spraken we in 1920 van de ‘roaring 20’ies’. Nu proberen we het opnieuw…


De moderne economie kwam tot leven tijdens het Jazz tijdperk in de jaren 20. Nu ervaren we echter vooral een stilstaande economie, seculiere stagnatie met een mooie term, dewelke moeilijk te doorbreken valt zo blijkt.


Tijdens de ‘roaring twenties’ zagen we de opkomst van de productielijn, de radio, bewegend beeld, de installatie van badkamers in huizen, de opkomst van de auto met verbrandingsmoer en tal van andere ‘tijd besparende’ elektrische apparaten.


Net als in 1920, lijden we momenteel aan een wereldwijde pandemie. Het is verleidelijk te stellen dat de geschiedenis zich aan het herhalen is. De vraag stelt zich of het komende decennium even succesvol zal zijn als de jaren 1920… Er zijn veel hoopgevende berichten. Mensen die weer willen feesten en reizen. Wachtend tot het eindelijk allemaal terug mag. Dergelijke consumptie zal tijdelijk voor groei zorgen, maar zal geen decennium lang duren… Bovendien heeft de pandemie geleid tot de versnelde adoptie van bepaalde nieuwe technologie zoals contactloos betalen, telewerken (video vergaderen/ werken in de cloud/…) en e-commerce met onder meer het gewoon worden aan ‘next-day delivery’.Veel van deze zaken zijn gekomen om te blijven. We zien weinig kans dat iedereen terug 5 dagen op 7 naar een landschapskantoor trekt. Eenzelfde gegeven met e-commerce: het gemak van rustig in de zetel te kunnen kopen en de volgende ochtend je bestelling te mogen ontvangen zal blijven. Zeker voor bepaalde aankopen. Al zullen consumenten ook meer en bewuster lokaal gaan kopen. Voor het menselijk contact, het extra advies of de kleinere ecologische voetafdruk. We leerden bovendien ook terug koken in de afgelopen maanden. Vandaar de forste stijging in de verkoopcijfers van Hello Fresh, maar ook van je lokale groenteboer met zijn recent opgerichte hoevewinkeltje.


Maar, anno 2021, zien we vooral stagnatie en angst. We spaarden de afgelopen maanden meer dan ooit, maar zijn bang om onze spaarcenten uit te geven. Neem nu de auto industrie. In 1920 was er het gevoel dat iedereen ook zo’n ‘automobiel’ wou. Nu merken we dat zelfs de grootste auto liefhebbers wachten met de aankoop van hun nieuwe wagen. Sterker nog, meer en meer mensen denken er over na om zonder eigen auto verder te gaan. In plaats daarvan overwegen ze beroep te doen op auto deelbedrijven, die tegen een maandelijks abonnement verschillende auto’s beschikbaar stellen die je kan gebruiken wanneer nodig.


De kans dat die ‘twenties’ turbo boost er komt is klein. Het ziet er naar uit dat ons leven in de komende 10 jaar minder zal veranderen dan het deed tussen 1920 en 1930. Toch zien we heel veel kansen voor ondernemers. Klantgerichtheid wordt meer dan ooit het sleutelwoord hierbij. Je kan onmogelijk voor iedereen goed doen. Er zullen ook na de pandemie een groep mensen zijn, die het graag super clean houden, met handgel, menu kaarten via qr code en zichtbare CO2 meters in de winkel om aan te geven hoe zuiver de lucht is. Anderzijds zullen er consumenten zijn die het graag net andersom zien. Je kan onmogelijk voor iedereen goed doen, ook niet als ondernemer.


Pick your battles! Werk daarom een strategie uit en bepaal op welke tendenzen jij met je onderneming de komende jaren zal gaan inspelen. Hoe ga jij proberen een mini boost te geven aan je zaak na deze pandemie?


Hulp nodig? Overweeg om een toekomstplan te laten opstellen voor jou zaak. Op basis van jouw sterktes en de huidige kansen, werken we graag een ‘op maat’ plan uit! Vraag vrijblijvend meer info!


Comments


bottom of page