Een tijdje geleden belde een journalist van de krant Het Laatste Nieuws ons op met de vraag waarom fashionmerken allemaal op de boot van personalisatie springen. En hoe ze dat kunnen realiseren tegen zeer concurrentiële prijzen.
Personalisatie is iets wat al heel lang bestaat. Denk maar aan de kledingmaker die vroeger overal te vinden was, zelfs in het kleinste dorpje. Destijds waren op maat gemaakte producten een luxe. Het waren dure producten die voor de happy few waren of die mensen kochten die aan voor een speciale gelegenheid. En vooral: ze waren ècht op maat gemaakt.
Op vandaag is personalisatie voor iedereen bereikbaar. Maar waarom bieden zovele retailmerken dit aan? En is het wel echte personalisatie? En waarom willen we dit als consument?
Massclusivity
Door consumenten het gevoel te geven dat iets speciaal voor hen gemaakt wordt, creëer je de perceptie van exclusiviteit. De klant denkt: ‘hé, ik heb een bijzonder product gekocht want het is speciaal voor mij gemaakt’. Maar als we eerlijk zijn kan je enkel kiezen tussen enkele standaard stofjes en afwerkingen, en speel je wat met de samenstelling. Echte personalisatie is dat niet, maar het geeft je als klant wel die perceptie. Exclusiviteit voor de massa.
Individualiteit
Het belang van individualiteit neem toe. Zeker bij de millenials (geboren 1980-2000) en de generatie Z die zo’n 10 à 15 jaar later geboren werd. Deze generaties vinden het belangrijk om hun eigen stempel te kunnen drukken. ‘Het gaat over mij en ik ben niet hetzelfde als jij’. Met het aanschaffen van gepersonaliseerde producten zetten ze deze ingesteldheid van zelfexpressie en erkenning kracht bij.
Emotionele betrokkenheid
Door de consumenten te laten co-creëren krijgt de klant een gevoel van eigendom. Het is ‘mijn’ creatie. Dit zorgt voor een sterke emotionele betrokkenheid met dat product en uiteraard ook met het merk. Wat dan weer resulteert in een sterkere merkenbinding.
Klantenkennis en binding
Met het aanbieden van personalisatie spelen merken handig in op de massclusivity trend en op de experience die klanten graag ervaren bij de aankoop. Bovendien komen ze door deze 1 op 1 manier van verkoop veel te weten over hun klanten (voorkeuren, smaken, personalisatiegegevens,…) die handig gebruikt kunnen worden. Bovendien onderscheiden ze zich van andere merken en zorgt de personalisatie voor een sterke merkenbinding. En uiteraard zal de klant het niet nalaten om zijn of haar eigen creatie volop te 'sharen' wat uiteraard alweer handige en vooral gratis communicatie oplevert voor het merk.
En wat met de èchte op maat producten?
Dit segment zal inderdaad sterk uit de hoek moeten komen. Het onderscheid tussen echt maatwerk en 'bijna' maatwerk wordt zeer belangrijk. Deze merken zullen de consument de waarde van de meerprijs en het verschil heel duidelijk moeten maken.
Ook al gedacht om met personalisatie aan de slag te gaan? We komen graag langs om met jou te bekijken.
Comentarios