top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Wat doet Blockchain met jouw organisatie?

Blockchain is bij velen gelinkt aan financiële transacties, in het bijzonder aan Bitcoin.  Blockchain is echter veel meer dan dat.  Bitcoin, was toevallig één van de eerste toepassingen.  Maar je kan de technologie ook gebruiken om pizza te bestellen, verkeersboetes te innen of voor je getrouwheidsprogramma.

Blockchain gaat over een ketting (chain) van transacties.  Alle stappen vormen als het ware een soort ‘history of truth’.  Blockchain zorgt met andere woorden voor transparantie en veiligheid.  

Hoe werkt dit nu concreet?  Een eenvoudig voorbeeld om het uit te leggen: Stel, je staat op een podium en geeft een doos pralines aan je vriend die naast je op het podium staat.  Iedereen zal dit gezien hebben.  Iedereen weet dus bij wie de pralines nu zijn.  Als jij achteraf beweert nog steeds eigenaar te zijn van de doos pralines, dan zullen alle toeschouwers stellen dat dit niet waar is.   Je hebt ze net weggeven… .  Dit is de basis van Blockchain.   Daarenboven, kan je naast een historiek van transacties, ook voorwaarden gaan toevoegen in de ketting.   Je kan de ketting gaan programmeren in de stijl van ‘als… gebeurt, dan …’.  En dat biedt heel veel opportuniteiten!

Blockchain zal onze bedrijven drastisch veranderen!  Ook jouw bedrijf!  Wat als bijvoorbeeld eigendomstitels van vastgoed geregistreerd kunnen worden in een blockchain?  Veel goedkoper toch dan de procedures via notarissen?  Wat als de verkeerspolitie er in slaagt om een blockchain op te stellen voor verkeersovertredingen?  Als ‘nummerplaat te snel voorbij komt’, dan ‘stuur een boete van x EUR’.  Angstaanjagend niet? 

Wat als je geen verzekering betaalde voor je wagen?  Of geen geldige keuring hebt?  Dan kan je technisch gezien via een blockchain perfect de wagen blokkeren en ervoor zorgen dat hij niet meer start.

Bedenk de mogelijkheden bij getrouwheidsprogramma’s, voorraadbeheer, overheidsadministratie, … .  Bedenk wat je met blockchain kan doen om het vertrouwen terug te winnen bij consumenten na het zoveelste voedselschandaal.  Een supermarkt kan via blockchain heel eenvoudig een bewijs van oorsprong leveren.

De voordelen zijn er overvloedig!  Blockchain is snel, veilig, vermindert fraude en bespaart enorm veel werkuren.  Het is ideaal om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren.  Het is, om het met een modern woord te zeggen, disruptief.

Zeker voor de handelaar (de zogenaamde middle man), want het zijn vooral deze midden transacties die geautomatiseerd worden.   Daarom is het belangrijker dan ooit om je toegevoegde waarde te kennen.   Waarom komen mensen naar jouw bedrijf?  Wat is jouw echte meerwaarde?

Tijd om je toekomst te gaan creëren!  Begin met contact te nemen voor een vrijblijvend gesprek over hoe wij daarbij kunnen helpen!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page