top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

De nieuwe KMO portefeuille komt eraanOp 23 november 2015, stelde Minister Muyters trots de nieuwe KMO Portefeuille voor. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

Hoe is het nu? (nog tot 31 maart 2016)? Er zijn verschillende peilers, elk met een eigen plafond. Voor strategisch advies, komt de aanvraag voor een commissie die moet goedkeuren.


Wat wordt het? (Vanaf 1/4/2016) Een eenvoudiger systeem, waarbij de KMO zelf kan kiezen waar hij zijn subsidies voor gebruikt. We houden slechts 2 peilers over: opleiding en advies. Het plafond voor beide peilers wordt opgetrokken. Daarbij zal onderscheid gemaakt worden tussen kleine en middelgrote ondernemingen. De eerste krijgen 40% steun met een maximum van 10.000 EUR per kalenderjaar. De middelgrote ondernemingen kunnen 30% genieten, met maximum 15.000 EUR per jaar.


Daarnaast komt er een KMO Groeisubsidie die oa ‘strategisch advies’ vervangt. Deze wordt opgesplitst in extern advies en interne versterking, waarvoor telkens 50% (max 25.000 EUR per jaar) subsidie beschikbaar is. Deze groeisubsidie moet eerst goedgekeurd worden, terwijl de subsidies voor advies en opleiding, automatisch (zonder vereiste goedkeuring) kunnen worden aangevraagd. De screening van erkende dienstverleners daarentegen zal strenger verlopen zodat de kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Conclusies Een vereenvoudiging van het ingewikkelde systeem, lagere percentages, maar hogere plafonds.

Commentaires


bottom of page