top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Ondernemen is een zwaar beroepVele van onze klanten/ondernemers hebben er last van. De ‘101 to do-lijsten’ en 'ik weet niet meer waar m'n hoofd staat'-status. Is het herkenbaar? Elke dag de feiten achterna hollen en je op het einde van de dag afvragen wat je eindelijk hebt gedaan? Hoe zorg je er voor dat je niet verdrinkt? Dat je meer doet dan brandjes blussen?

Ondernemen is een zwaar beroep. Je bent bezig met verkopen aan klanten, aankopen, administratie, je personeel ... Iedereen heeft je nodig en wil je dringend spreken... En daarnaast heb je nog een privé-leven. En ook daar worden de eisen steeds hoger. Hoe hou je de controle? Met onderstaande 4 tips kom je al een stuk op weg!

1. Zet prioriteiten Op het moment dat je zoveel to-do-lijsten hebt, zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Wat is nou écht belangrijk? Wat doe je best nu? Wat kan wachten? Gebruik onderstaande 2 vragen: > Moet dit gedaan worden? > Zo ja, duurt het langer dan 2 minuten? Indien niet, doe het meteen! Indien wel, plan het in om de komende uren/dagen aan te pakken. 2. Delegeer Je kan bovenstaande vraag ook op een andere manier bekijken. Moet IK deze opdracht doen? Kan je deze taak delegeren? En denk niet te snel 'Wat ikzelf doe...' maar investeer een klein beetje van je tijd om taken uit te leggen, zodat ze in de toekomst goed en vlot door iemand anders worden overgenomen. Wat op korte termijn meer werk lijkt dan het zelf te doen, geeft je op iets langere termijn een stuk meer vrijheid en tijd. 3. Gebruik een klankbord

Vaak denken ondernemers dat ze alles alleen moeten doen. Maar op het moment dat je alles voor jezelf houdt, mis je waardevolle input van anderen. Daarom is een klankbord heel interessant. Een vertrouwenspersoon waar je regelmatig mee samen zit om feedback te krijgen. Zo'n klankbord kijkt anders naar de zaken, brengt je op ideeën of houd je tegen waar je iets té enthousiast over bent. Een kleine investering die je heel veel bij brengt!

4. Me time

Vaak ben je als ondernemer zo intensief bezig met je zaak dat er geen tijd over blijft voor ontspanning. Met die paar vakanties doorheen het jaar lukt het niet. Als mens heb je regelmatig nood aan me-time. Plan doorheen de week dus een aantal van die momenten in. Even een uurtje lopen, fietsen of met de hond gaan wandelen. Een uurtje prutsen aan je motor of de tuin onderhouden. Je zal merken dat je er nadien terug met een frisse blik kan invliegen.


Comments


bottom of page