top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Promo verslaafd


Op tv keek ik onlangs naar een format waarbij iemand die koopverslaafd was geholpen werd door psychologen bij het afkicken. TV-kijkend Europa zit dan rustig thuis te kijken hoe iemand tegen beter weten in blijft kopen wat hij niet kan betalen, laat staan nodig heeft. Het verloop van het programma is stereotiep. Eerst toont men de ernst van de verslaving om nadien enkele tekenen van verbetering te integreren, maar in de meeste gevallen loopt het finaal zowel emotioneel als financieel slecht af.


Het zelfde merken wij bij een aantal handelaars als het gaat om korting. Bepaalde handelaars zijn ervan overtuigd dat ze moeten promo's doen om omzet te blijven draaien. Korting geven werkt voor deze winkeliers verslavend. Ze merken dat ze tijdens afprijzingen een omzetpiek zien en bestrijden dus resoluut elke kalme periode met nieuwe acties en promoties. Tijdelijk krijgen ze inderdaad meer verkoop maar door je van de ene actie in de andere te storten, ben je als handel op een bepaald moment volledig afhankelijk van je acties. Stop je met het geven van korting, dan stoppen je klanten ook met kopen. Niet verwonderlijk, want je hebt ze zo opgevoed... En zo gaan veel te veel handelaars er onder door... Emotioneel én financieel. Als we even om ons heen kijken merken we dat het aantal 'promo-verslaafde-winkeliers' in sneltempo gegroeid is. We merken season-, mid-season en late night sales. Om nog maar te zwijgen van de vele stockverkopen, euro-deals en hamster promo's. Stel je als ondernemer/winkelier nu even in de plaats van de consument. Natuurlijk vindt die dat super. En natuurlijk gaat hij er op in. Meer zelfs, hij wordt promo's zo gewoon dat hij er rekening mee houdt in zijn aankoopgedrag. Hij wacht met kopen tot er een super promo is. Want wie koopt nu nog zonder korting? Net zoals op een pakje sigaretten zou in marketingboeken bij het hoofdstuk promo's een duidelijke boodschap moeten opgenomen worden: 'Promo's kunnen je winkel ernstige schade toebrengen'. Maar zoals bij vele verslavingen... Zou het iets uithalen? Op zoek naar andere manieren om je zaak te boosten? Maak een afspraak en we babbelen er graag even over bij een goede kop koffie!


Comments


bottom of page