top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Stilte te koop


16 EUR voor een uurtje Yoga of 700 EUR voor een weekend stilte in de natuur. Niemand kan ontkennen dat er een verdienmodel in stilte zit. Schaarste verkoopt! En in een instant-maatschappij betalen we meer en meer voor stilte.

We zijn niet gemaakt om constant ‘on’ te zijn. Daarom zoeken we bewust stilte op. Tijdens vakanties bijvoorbeeld of in het weekend. Mindfullnes is populair. Bewust ademhalen, focussen op wat er echt toe doet en jezelf terug ontdekken. We hebben dit meer dan ooit nodig om productief te blijven. Het probleem met het verkopen van stilte is dat je het niet kan inpakken in een doosje en opsturen met de koerier. Stilte moet je beleven. Hier kan je als ondernemer op inspelen! Minimalisme is mainstream geworden. Meer doen met minder. Toch zit de stiltetrend nog in de beginfase. We zien het nu vooral in de reissector en wellness sector. Maar het zal groter en breder worden.

Selfridges zette de toon met zijn NO-NOISE campagne en zijn ‘silence room’. In deze ruimte konden klanten plaatsnemen, een koptelefoon opzetten en zich onderdompelen in een begeleide meditatie. Uiteraard werden eerst de smartphones achtergelaten in een kluisje. Dit laatste zien we sinds kort ook bij Le Pain Quotidien, die er terug wil naar echte gesprekken aan tafel.


Ook bij Muji zien we succesvolle toepassingen van het stilte-concept. Muji verkoopt niet vanuit de mindset ‘ik wil dit hebben’. Hun verpakkingen en inrichtingen zijn verre van schreeuwerig. Ze zijn sober en minimalistisch en brengen op die manier rust in de koopbeleving. Ook online trekken ze dit door, met beelden van uitgestrekte natuurlandschappen, fluitende vogels…. In diezelfde lijn opent Muji binnenkort zijn eerste stilte hotels, waar rust en stilte naar waarde zullen geschat worden.In de lingeriesector merken we al langer op dat je in de meeste zaken niet voldoende op je gemak bent. De kleedhokjes zijn veel te klein en maken het onvoldoende comfortabel. L’atelier Empreinte in Vieux Lille pakt het anders aan. Een teasende etalage en landingzone, waarna je naar boven wordt geleid naar een ruime kamer met zetel, voldoende kapstokken en spiegels. Na bepaling van de maat, komt de verkoopster met een rekje aangereden waar alle producten in jouw maat op hangen. Een aangename ervaring die rust en vertrouwen geeft. En doet kopen…Stilte is een goed instrument om koopgedrag te stimuleren. Zoveel is duidelijk

Comments


bottom of page