top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Ken jij Mr. Kiasu?


Hij woont in Singapore en is nogal gedreven van aard. Hij wil overal bij zijn en is daarvoor niet bang om zijn ellebogen te gebruiken. Je kent ze wel... Het type dat de bus, trein of lift instormt terwijl er nog mensen aan het uitstappen zijn. Het type ook dat in de wachtrij staat voor een limited edition product of superkoopje. Mr Kiasu bestaat niet echt. Het is een typetje, ontwikkeld naar het voorbeeld van Bart Simpson. Bij zijn terugkeer naar Indonesie, na zijn studies in de VS, wilde bedenker Johnny Lau een karakter lanceren die symbool stond voor de typische Singaporees. De hype die volgde had hij nooit kunnen vermoeden.


Iedereen herkent het gedrag van Mr. Kiasu. Niemand ervaart het graag, maar vele passen het wel toe. Kiasu is trouwens Hokkien (Chinese dialect) dat komt van ‘kia’, wat bang betekend en ‘su’, wat missen betekent. Fear of missing out (FOMO). SInds 2007, ook officieel aanwezig in de Oxford English Dictionary, waar het omschreven staat als een 'grijperige, hebberige, egoïstische attitude'. Mij doet het niet denken aan de doorsnee Singaporees, maar aan de Vlaming. Nog nooit voorbij gesneld door een Mr of Mrs Kiasu die je plekje op het terras afsnoept vlak voor je neus? Nog nooit een parkeerplaats afgesnoept omdat je niet snel genoeg was? Mr Kiasu loopt ook in Vlaanderen rond. Ook hier houden mensen van het gevoel dat (laatste) koopje te kunnen bemachtigen. Ook hier lopen heel wat shoppers met brede ellebogen door de winkels.

En hoe spelen vele ondernemers hier op in? Ze zorgen ervoor dat Mr. Kiasu bij hen koopt en dat winnaarsgevoel ervaart. Via quick wins, tijdelijke aanbiedingen en zogezegde beperkte stocks of limited editions. Via kunstmatige exclusiviteit dus. Was authenticiteit nochtans geen opkomende tendens? Nog veel werk aan de winkel zou ik durven stellen! Het nadeel van dergelijke strategie is namelijk de reactie van de tegenstanders van Mr Kiasu. Degenen die dergelijk gedrag met de vinger wijzen. Degenen die wel altijd hun beurt afwachten en de gevraagde/geafficheerde prijs betalen. Degenen die authenticiteit en oprechtheid weten te appreciëren. En laat dat nu net een groeiende groep zijn! Aan jullie de strategische keuze!

Comments


bottom of page