top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Wanneer lanceer je beter een nieuw merk?


Een sterk merk is iets waar elke ondernemer naar streeft. Maar hoe maak je een merk sterk? En waarom slaagt het ene merk erin en het andere niet?

Eén van de regels is dat je beter focust en een duidelijk idee neemt in het brein van je klant. Je kan niet alles voor iedereen zijn! Het verbaast ons dagelijks hoeveel ondernemers hier tegen zondigen. Ze hebben een merk of bedrijf, en willen er kost wat kost alles onder aanbieden. Ze denken vooral vanuit hun eigen organisatie en niet vanuit het koopgedrag van hun klanten... Je kan het zo gek niet bedenken... Eerder dit jaar ontmoeten we een ondernemer die met één merk zowel in de beauty sector als in de bouwsector actief is... Zo'n zaken liggen moeilijk. Zeker bij consumenten die je merk nog niet kennen. Je kan moeilijk als merk én goedkoop én exclusief zijn. Hippe jongeren producten verkopen én eveneens onder dezelfde merknaam naar 'Jan met de pet' gaan. Zo'n zaken veroorzaken kleine kortsluitingen in het hoofd van de consument en doen hem afhaken. Een merk wordt net sterker door te focussen. We geven een voorbeeld. Neem BMW. Net als Mercedes-Benz zijn ze Duits en worden ze als degelijk gepercipieerd. Maar waar maken ze het verschil? Met het woord 'rijplezier'. En welke slogan gebruiken ze al tientallen jaren? Juist. Mini, een zustermerk van BMW heeft een heel ander merkimago. Het zustermerk beoogt ook een totaal andere doelgroep. Vandaar dat een Mini geen BMW is, maar bewust een apart merk.

Een ander voorbeeld uit dezelfde sector: Renault. Ze doen al tientallen jaren moeite om een deftig imago te krijgen en te stellen dat ze betrouwbare, Europese auto's maken. Een nieuw instapproduct lanceren, een auto die minder dan 10.000 € kost zou deze inspanningen een zware deuk geven. Daarom beslisten ze om dit instapproduct onder een nieuw 'zustermerk' te lanceren: Dacia. Zo doen ze geen afbreuk aan het merk Renault en kunnen ze toch een tweede doelgroep beogen, met een een 2de merk. Onthou de regel: andere doelgroep, andere waarden = ander merk. Meer over dit onderwerp? Lees het boekje van Al Ries: De 22 onwrikbare wetten van de marketing. Al jaren een bestseller over dit onderwerp!


Focus is basis van een sterk merk

Comentarios


bottom of page