top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Lopen doet stress verminderen

Velen onder jullie ondervonden het ongetwijfeld al tijdens een duurloopje, ergens in de Vlaamse velden, dat gevoel dat je hoofd aangenaam leeg wordt tijdens het lopen. Die intuïtie spoorde een aantal neuro wetenschappers aan om het fenomeen te onderzoeken. Hun bevindingen, onlangs gepubliceerd in The Guardian, zijn duidelijk: lopen helpt om je beter te voelen. Het verminderd stress en zorgt voor betere focus.

Het zou uiteraard maar al te gek zijn om te veronderstellen dat lopen een universele oplossing is voor alle psychologische uitdagingen. Vanuit het standpunt van je hersenen, overdrijf je beter niet. Regelmatig lopen is goed. Teveel lopen is nefast. Tot die conclusie kwam men na het onderzoeken van een aantal deelnemers aan de TransEurope footrace. Een ultramarathon over 64 opeenvolgende dagen. Studies wezen uit dat het hersenvolume van de deelnemers maar liefst met 6% krimpte. Een normale evolutie is 0,2% per jaar. Gelukkig waren de hersenen 8 maanden na de wedstrijd terug op een normaal niveau. Maar als je 'gewone' afstanden aflegt is het nu dus bewezen dat lopen een groot aantal positieve effecten heeft. In onze wereld van smartphones, files en steeds minder duidelijke scheiding tussen werk en privé kan een loopje nu en dan je helpen om de controle terug te vinden. Meer over dit thema? Vergezel ons, al lopend, tijdens onze Sport & Business safari in London op 27 september. We tonen er diverse andere voorbeelden van hoe sport en werk een uitstekende combinatie zijn! In London geven ze er zelfs subsidies voor aan bedrijven.

bottom of page