top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

5 manieren om iets te krijgen

Iedereen hoopt regelmatig eens iets te krijgen. In de meeste gevallen zonder direct succes.

 Er is heel wat psychologisch onderzoek gebeurd over 'krijgen & geven'. Geen nood, we besparen jullie de theorie en lijsten onze favoriete manieren om iets te krijgen even op.


Wederkerigheidsprincipe

We je iets krijgen? Begin met iets te geven. De kans is groot dat de persoon die iets kreeg, je een (gelijkaardig) plezier terug zal doen.


Heb je bijvoorbeeld iets nodig van een bedrijf? Refereer hem een potentiële klant of geef hem een tip om extra business te realiseren. Toon wat jullie gemeen hebben. Via de social media is het vaak niet zo moeilijk om ’gemene delers’ te vinden. Zoek ze en gebruik ze!


Vleien helpt

Onderzoek toonde aan dat zelfs onoprecht vleien wel degelijk effect heeft. Om er tussenuit te springen gebruik je deze techniek echter best subtiel. Geef een complimentje waarin je toont dat je de persoon kent/volgt en apprecieert voor zijn aanpak/realisaties. Bewaar je complimentje tot op het einde. Het heeft dan meer effect. 

Vraag het persoonlijk. Face-to-face vragen hebben een hogere slagingskans dan e-mail of andere berichtjes. Bij een normaal gesprek kom je namelijk veel betrouwbaarder over. Probeer het!


Eerst kleine gunst

Wil je een relatief ‘groot’ iets verkrijgen van iemand, vraag hem dan eerst een kleine gunst. Dit lijkt tegenstrijdig niet? Is twee keer iets vragen dan niet meer storend dan één keer? Studies wijzen op het tegendeel. Iemand die al een keer toezegde, zal geneigd zijn dit ook een tweede keer te doen.


Geef een reden, eender welke. Het woord ‘omdat’ blijkt een magisch effect te hebben. Studies wijzen uit dat mensen met een reden veel meer krijgen dan mensen die de reden niet melden.


Geef de keuze om het niet te doen

Terug iets contradictorisch. Mensen aangeven dat ze een keuze hebben: doen of niet, is overtuigender dan dit niet te doen. Door op het einde van je vraag dergelijke optie toe te voegen, lok je een klein schuldgevoel uit. En de meeste mensen doen liever iemand een plezier dan met zo’n schuldgevoel achter te blijven.

Bereid een gunst voor Als normaal persoon doe je veel mensen een plezier zonder meteen iets terug te vragen. Sluit dan niet af met 'graag gedaan' of de klassieker 'het is niks', maar zeg beter 'je zou hetzelfde voor mij doen'. Dit geeft je al een groot stapje voor, als je later zelf iets nodig hebt van deze persoon.

Combineer niet alle bovenstaande technieken in één vraag. Test de technieken op een vlotte manier en met mate! Veel succes met overtuigen!


Comments


bottom of page