top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Big data? Small data zijn veel krachtiger

Small data zijn krachtiger dan de alomtegenwoordige big data.  Hoe kom je bij deze small data?  Volgens Martin Lindstrom, Deens futurist en auteur, verkrijg je ze door naar je organisatie te kijken als ‘klant’ en door te observeren in plaats van te enquêteren.


Big data zijn hot en door de verstrengde GDPR regelgeving actueler dan ooit.   Maar waar je echt aandacht moet aan besteden in je organisatie is small data.  Kijk naar je organisatie door de ogen van je shoppers en je zal versteld staan van wat je ziet.

Kijk naar Lego.  Hun winkels zijn gemaakt op kindermaat en kinderen hun ooghoogte.   En ook de snoepwinkels van Ferroro worden regelmatig bekeken vanuit de hoogte van een 8 jarige. De kracht van observatie is immens.  Heel veel consumentengedrag is irrationeel.  Met klassieke enquetes kom je er dus nooit achter.

Neem ‘girls fashion’ als voorbeeld.  Enquetes kunnen big data verzamelen over het gedrag van tienermeisjes.   Blijkt bijvoorbeeld dat men 23 minuten vroeger opstaat dan enkele jaren terug.  En dat men gemiddeld 15 selfies neemt terwijl men zijn outfit kiest voor het naar school gaan.  Ze moeten immers meer dan ooit passen bij hun ‘tribe’.  Peers zijn dus belangrijk voor deze doelgroep.  En deze peers blijken ook graag mee te gaan in de pashokjes bij het shoppen.   Denk je dat je dit te weten komt door een tevredenheidsenquete over hun laatste winkelbezoek?  De kans is klein…  Maar als je aan de pashokjes staat daarentegen, is de kans groot dat je dit opmerkt en de verontwaardigende blikken observeert bij de boodschap dat de vriendinnen niet mee mogen in de pashokjes.

'It's about knowing details of your customers' life'

Tegenwoordig zien we een heropstanding van de lokale winkel.   De winkelier die je kent, die weet wie je broers en zussen zijn én die weet in te spelen op het dagelijkse leven van de klant.  Big data zien hier ver weg.  Curation en personalisatie obv small data alomtegenwoordig.

Op zoek naar een coach?  Een klankbord?  Aarzel niet contact te nemen!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page