top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Communicatie met effect in 5 stappen

1. Welk effect wil je bereiken?

De eerste stap naar effectieve communicatie is de bepalen van je doel. Meestal iets waar men te vlug over gaat. Wat wil je dat er gebeurt naar aanleiding van je communicatie? Wil je dat mensen iets te weten komen, wil je dat ze je bedrijf hoger gaan inschatten, wil je interesse wekken of wil je meteen verkopen? Dat laatste is meestal heel lastig, tenzij je al bepaalde fases hebt doorlopen met je doelgroep of een waanzinnig en uniek aanbod hebt. In alle andere gevallen ga je best voor 'interesse wekken' of 'informeren' als doelstelling.


2. Wie moet het weten?

Het klassieke antwoord op deze vraag is 'IEDEREEN'. Maar bij ons weten heeft Mr. Iedereen geen Google profiel, telefoonnummer noch e-mail adres waarop je hem kan bereiken. Segmenteer dus en wees specifiek. Durf te kiezen! Minder breed betekent in communicatie meestal 'meer effect'.


3. Wat is de hoofdboodschap? Nu je weet wat je wil communiceren en naar wie, kan je de boodschap samenvatten in 1 zin. Beslist een moeilijke oefening, maar als je hierin slaagt ben je al een heel stuk op weg.


4. Welke toon kies je? We zijn er bijna. De boodschap juist verwoorden met de passende 'tone of voice' is de voorlaatste stap. Kies die toon die mensen van je bedrijf gewoon zijn. Volledig in lijn met je huisstijl. Communiceer, vergader en mail je op een vlotte open manier? Of opteer je liever voor een zakelijke, formele stijl? Liever opvallend of toch eerder discreet?


5. Welke tools ga je inzetten?

En tot slot kan je de tools gaan kiezen om je boodschap bij je doelgroep te brengen. Kies je enkel voor online tools? Dat kan, maar denk twee keer na. Bedenk dat er gelukkig veel meer tools zijn die je kan inzetten in functie van je boodschap en doelgroep. Een goede postmailing, een leuke etalage of een creatief beletterde auto op de juiste plaats doen soms veel meer dan 10 online posts.

Getriggerd om ermee te starten? Mooi zo, dat was de bedoeling. En aarzel niet onze hulp in te roepen mocht je er niet helemaal uit raken.


Succes er mee!


Comments


bottom of page