top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Consumenten trends 2020

‘Als de wereld verandert, moet je mee veranderen’. Intussen kunnen we stellen dat de consument aan het stuur zit. Hij beslist meer dan ooit waar en wanneer hij koopt. De toekomst vertrekt vanuit de consument. Laat ons daarom eens kijken naar de tendensen.


1. Individualisering en personalisatie

Consumenten willen steeds meer maatwerk. Ze zijn geïnteresseerd in producten die met hun eigen stijl en smaak vormgegeven kunnen worden. Een persoonlijke benadering hoort hierbij. Ze zijn hierbij intussen heel wat gewoon. Mede door de aanpak van Google en Facebook ervaren consumenten dagelijks wat het is om persoonlijk benaderd te worden. Die verwachtingen hebben ze intussen ook bij de winkels/bedrijven waar ze kopen.

2. Cross Channel Commerce

Consumenten zijn dankzij internet steeds beter geïnformeerd over prijzen en producten. Ze willen meer producten op elk moment en via elk kanaal kunnen kopen. Vaak bereiden ze een aankoop online voor en willen ze het vervolg op een fysieke locatie. Of net omgekeerd. Ze merken dat een product er in de winkel niet meer is en bestellen het via een aanraakscherm in de winkel.

3. De digitale Super Consument

De consument is onder invloed van internet steeds beter geïnformeerd en bepaalt de aankopen op basis van reviews, forums en social media. Hij zit duidelijk aan het stuurt en heeft opties te over. Daarbij spelen zogenaamde 'marketplaces' een steeds grotere rol. (Amazon, Alibaba, Bol…)

4. Einde van de piramide

Ouderen blijven langer jong en jongeren worden eerder volwassen. De bevolking zal snel vergrijzen en eenpersoonshuishoudens zullen sterk toenemen. Bovendien zijn veel ouderen nog actief. De JAGGER is born!

5. Glocalisering

Consumenten wensen openheid en transparantie over producten en hun herkomst. Lokale producten winnen daardoor aan belang. Ze hebben een kleinere ecologische voetafdruk en ook de trots op eigen regio speelt hierbij een rol. Al belet niets om enkele minuten later een streekproduct van aan de andere kant van de wereld te consumeren.

6. Gemak

Consumenten ervaren tijdsdruk. Voor veel producten en diensten zijn ze daarom op zoek naar gemakkelijke manieren om te kopen. Op momenten dat het voor hen past en via manieren die hen het minst tijd kosten.

En nu?

Benieuwd wat jij als ondernemer kan doen om mee te surfen op deze (en andere) trends? Op zoek naar een enthousiaste spreker voor je evenement? Neem in beide gevallen snel even contact!

bottom of page