top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Hoe op een rendabele manier sponsoren?

Sponsoring kost in vele gevallen handen vol geld. Zeker als er geen strakke strategie achter schuil gaat. Hoe pak je het best aan?



Je communicatie budgetten beheren en alloceren is elk jaar opnieuw een evenwichtsoefening. En zeker bij sponsor budgetten worden snel vragen gesteld. Toch kan het een heel interessante manier zijn om je merk op te bouwen. Maar sponsoring kan evenzeer een grote verliespost zijn. Hieronder schetsen we 4 criteria waarmee je als sponsor opportuniteiten kan evalueren. In functie van jouw specifieke sector, zullen bepaalde criteria zwaarder doorwegen. Maar elk criterium is een belangrijke factor binnen je sponsor strategie.


Integratie

Is je sponsor deal enkel een ‘logo vermelding’? Idealiter zou je moeten in staat zijn om via de sponsoring een unieke boodschap te verspreiden naar je kern doelgroep. Vermijd om met sponsoring enkel je logo te ‘flashen’.

Koppel er activatie aan. Fidea verzekering zette zijn merk op de Belgische markt via sponsor deals. Ze koppelden sponsoring van een wielerploeg aan een verkoopcampagne. Per x Euro omzet, konden Fidea makelaars tickets verdienen voor het wereldkampioenschap cyclocross (inclusief vlucht, hotel en food). Dit zorgde voor conversie en mooi resultaten!


Relevantie

Is deze sponsoring ‘a perfect fit’ met je doelgroepen? Vraag je af hoeveel percent van de toeschouwers of aanwezigen potentieel klant is van jouw bedrijf. Zorg dat er een grote overlap is en zo weinig mogelijk ‘waste’. Heb je een bedrijf dat wisselstukken voor auto’s verkoopt? Dan kan je gerust een rally event sponsoren, want daar zit je doelpubliek. Een voetbalteam is een iets minder geslaagde combinatie, toch?

We leven vandaag in een gefragmenteerde media maatschappij, waarbij het mogelijk is om heel gericht je doelgroepen te benaderen. Doe het dan ook!


Doelgericht 

Wat wil je bereiken met je sponsoring? Naambekendheid vergroten of eerder directe verkoop realiseren. Wil je de naam bekender maken, communiceer dan niet enkel je logo maar zeker ook je ‘merkbelofte’. Wil je directe verkoop? Integreer dan een actieboodschap in je sponsor deal. Vermijd in alle gevallen dat mensen je naam kennen maar niet weten wat je bedrijf of merk doet.


Meetbaar

Kan je de rendabiliteit van je sponsordeal effectief meten of pas je eerder een ‘spray and pray’ mentaliteit toe? Alles is meetbaar. Het komt er vooral op aan om duidelijke doelstellingen te bepalen. Desnoods via een voor- en na-meting.


Bovenstaande criteria zijn een handige hulp op weg naar sponsering met rendement. Neem de tijd om een er een geïntegreerde, relevante, doelgerichte en meetbare tool van te maken.


Succes er mee! Hulp nodig? Bel ons!


Comments


bottom of page