top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Hoe voeg jij waarde toe voor je klant?

Wat is jouw toegevoegde waarde? Hoe voeg jij waarde toe voor je klant? Deze vraag is voor vele ondernemers moeilijk te beantwoorden. Nochtans gaat het over de basis van je onderneming. Waarom moeten klanten voor je kiezen? Vind je dit ook een moeilijke? Betrap je jezelf en je medewerkers er op dat ze hier geen onderscheidend antwoord op weten te geven? Via een workshop Value propostion design kan je er werk van maken. Het is dé manier om producten en diensten te ontwikkelen die klanten echt willen. Het helpt bij het ontwikkelen van relevante toegevoegde waarde, het veroveren van klanten én hun portefeuille. Het gaat niet over trends noch technologie. Het gaat vooral over de manier waarop je klanten helpt om hun dingen gedaan te krijgen, met behulp van jouw product of dienst. Ja, zelfs al verkoop je identieke producten als je concurrent, dan nog is dit een interessante oefening. Klantenonderzoek wijst immers uit dat meer en meer keuzes voor een bepaald bedrijf, webshop of winkelier worden gemaakt op basis van gemak en bepaalde dienstverleningsdetails. Tijdens dergelijke workshop kan je gebruik maken van een handig hulpmiddel: het Value Proposition Canvas. In deze schematische voorstelling onderscheiden we 2 delen: Product en Klant.

Hoe pak je het aan? Een eerste stap naar toevoegde waarde is goed klanteninzicht. Pas daarna kan je starten met het uitwerken van nieuwe producten of het verfijnen van je dienstverlening.

1. Start dus met het deel rond klanteninzicht en bekijk hoe die klanten (of verschillende types klanten) in elkaar steken. Lijst hun taken op. Ga hier verder in dan het puur functionele (bv. eten maken), maar voeg ook sociale en gevoelstaken toe (bv. er goed uitzien, zich veilig voelen, ...). 2. In een volgende stap bekijk je de 'pains' van je klantengroepen. Wat vinden ze niet leuk, waar liggen ze wakker van? Welke wrijvingen ervaren ze bij het kopen van producten/diensten die jij aanbiedt? 3. Daarna bekijk je hun 'Gains'. Dit zijn zaken waar ze een goed gevoel van krijgen. Wanneer vindt je klant dat hij slaagde in zijn opdracht? Waar worden ze blij van tijdens hun 'customer journey', hun kooptraject? 4. Maak nu een oplijsting van zaken die klanten (kunnen) helpen om hun 'pains' te verminderen en hun 'gains' te versnellen. Van hieruit kan je nu gaan kijken naar je eigen 'oplossingen' (product of dienst). Focus hierbij op taken die weinig of geen voldoening geven aan je klantengroepen. Dank aan het moeten wachten aan de balie of het niet (vlot) kunnen bereiken van de klantendienst. En zoek uit hoe jij dit kan keren door op één of andere manier toegevoegde waarde te bieden. Beschrijf mogelijke voordelen, eigenschappen en gebruikservaringen die tegemoet komen aan de eerder opgelijste taken, pains en gains. Dergelijke oefening zal een mooie basis vormen voor een relevant, innovatief product of dienst, dat gewild is door je doelgroepen. Met andere woorden, een aanbod waar je doelgroep wil voor betalen. En dat is toch waar elke ondernemer naar streeft? Hulp nodig? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek over onze aanpak.

Comments


bottom of page