top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Survivalkit voor bedrijfsleiders in crisistijden

Het coronavirus zorgt voor een serieuze impact op de maatschappij en op de economie. Jouw bedrijf ervaart ongetwijfeld korte of misschien zelfs lange termijn gevolgen van dit virus dat de wereld momenteel in zijn greep houdt. Met deze adviezen loods je je bedrijf beter door de crisis.


1. Beperk je kosten Een eerste reactie is ervoor te zorgen dat kosten beperkt worden. Gezien de omzet (gedeeltelijk) wegvalt, moet je uiteraard hetzelfde proberen te doen met de kosten. Eens de meest voor de hand liggende kosten werden gelimiteerd, kan je ook eens bekijken hoe het zit met je energie, telecom en verzekeringscontracten. Het is altijd een goed idee om regelmatig (om de x jaar) eens rond te kijken, maar doe dit nu zeker!

2. Herbekijk je afhankelijkheid van leveranciers Lock-downs zijn uitstekende periodes om je afhankelijkheid te ervaren én meteen te bekijken hoe je dit op termijn kan verminderen. Breng alles in kaart en bedenk welke alternatieven er bestaan om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van (bepaalde) leveranciers en/of belangengroepen.

3. Wat kan / mag je nog verkopen Bepaalde producten of diensten kan je momenteel misschien niet meer leveren. Er zijn voorraadproblemen of je hebt te maken met een verbod opgelegd door de strenge maar noodzakelijke overheidsmaatregelen. Bedenk wat je wel nog kan verkopen. Zijn er bepaalde diensten die je vanop afstand kan leveren? Welke mogelijkheden zijn er om te laten bestellen en leveren rekening houdend met bijvoorbeeld social distancing? Anderzijds zijn er in crisistijden een ander soort producten en diensten nodig. Misschien beschik je over de kennis of het materiaal om deze te produceren of samen te stellen. Op die manier kan je (al dan niet tijdelijk) heroriënteren. Zo realiseer je toch omzet en help je mensen en bedrijven in nood.

4. Tijd voor onderzoek/studie Maak eindelijk werk van dat marktonderzoek (desk research) dat je extra inzichten zal geven in de klant en de concurrent. Gebruik de vrijgekomen tijd om opleidingen te volgen en/of intern te organiseren. Zo kom je op een aantal vlakken sterker uit de crisisperiode.

5. Maak een toekomstplan Na een crisis ziet de markt er ongetwijfeld anders uit. Daarom is het goed je businessplan aan te passen aan die nieuwe realiteit. Herbekijk je micro (intern), meso (klanten/leveranciers/belangengroepen) en macro omgeving kritisch. Bedenk hoe je het bedrijf kan aanpassen aan de nieuwe normen als telewerk en contactless bestellen/betalen/leveren. Zit met je medewerkers rond de (virtuele) tafel en stoom je bedrijf klaar voor deze nieuwe realiteit. Eén ding is zeker. Elke crisis blijkt nadien een nieuw begin te zijn. Het zijn die ondernemers die het meest ondernemen die er het beste zullen uitkomen. En waarom niet, sterker dan voorheen, klaar voor een volgende periode van 'good business'. We wensen het jullie alvast van harte toe! Kan Peppers & co je hierbij helpen? Ja! Via een Healthcheck (bedrijfsscan), een customer centricity traject of door het opstellen van een toekomstplan helpen we jullie graag concreet verder. Bovendien worden al deze diensten gesubsidieerd via de KMO-Portefeuille (advies). Neem vrijblijvend contact om te bekijken wat voor jouw organisatie het meest interessant is!


Comments


bottom of page