top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Gebruik jij al Buyer Persona's?


Het is heel gemakkelijk om de focus op de individuele consument en shopper te verliezen bij inspanning om een grote doelgroep te bereiken. Het is verleidelijk om in algemene termen en voordelen te gaan spreken zonder oog te hebben voor individuele behoeften.

Om die originele focus te behouden, gebruiken we als marketeers al een aantal jaren de zogenaamde 'personas'. Na het blootleggen van verschillende doelgroepen, creëren we per subdoelgroep een typetje. Als we deze typetjes achteraf gebruiken bij de implementatie fase, focussen we veel beter op de juiste personen en die triggers die hen zullen overtuigen te kopen.

Hieronder geven we je een aantal redenen waarom we in allemaal personas binnen onze marketing strategie zouden moeten integreren.

Leer je klant echt kennen Een eerste stap bij het opzetten van personas is het bestuderen van je huidige klanten. Door nauwkeurige analyse kan je heel wat te weten komen over je klanten. Waarom kopen ze, waarom kopen ze niet. Waar liggen ze van wakker, wat vinden ze leuk... Dergelijk onderzoek waarbij je klanten beter leert begrijpen is niet alleen nuttig voor je volgende actie, maar zal jaren bijdragen tot de groei van je bedrijf.


Kijk door de ogen van je klant Bedrijven besteden vaak heel veel budget aan het finetunen van hun producten en aan reclame om deze producten bekend te maken. Door gebruik te maken van personas kan je echter naar je eigen bedrijf gaan kijken door de ogen van je klant. Dit zal ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Iedereen mee Marketing en verkoop doe je niet alleen. Verschillende personen binnen het bedrijf werken dagelijks voor de klant. En het is niet altijd gemakkelijk om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Personas kunnen ook hier een hulp zijn. Iedereen, van de receptioniste, over de verkoper, krijgt via personas een eenvoudig maar heel duidelijk beeld van de doelgroepen en hoe ze aan te pakken.

​​Leer segementeren Door te werken met typetjes, zal je snel tot de conclusie komen dat je bedrijf zich richt naar meer dan één type klant. Je zal inzichten krijgen over hoe je de verschillende groepen 'anders' kan gaan benaderen met meer effect. Zo zal je veel gerichter aan verkoop en reclame kunnen doen in de toekomst, met beter resultaat.

Personas zijn een populaire marketing tool die nog in te weinig bedrijven gekend zijn. Voor je het nieuwe jaar start met nieuwe plannen, overweeg om eerst een grondige klantensegmentatie met personas te implementeren. Je zal er jaren op kunnen bouwen. Hulp nodig bij opzetten van dergelijke workshop? Contacteer ons even om het te bekijken.

Comments


bottom of page