top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Welke klanten zou jij graag hebben?


Onlangs waren we met een klant aan het praten over de verschillende types klanten, vooral trouwe klanten dan. Waarom blijft een klant trouw aan een bepaalde zaak? We kwamen tot 6 hoofdtypes van trouwe klanten. We meenden dat dit lijstje het delen waard. Bij deze.


Tevreden klanten

Een tevreden klant is niet noodzakelijk een trouwe klant. Je zou kunnen veronderstellen dat ze trouw zullen zijn, maar dit zijn ze niet. Het zijn in die zin een gevaarlijke groep klanten. Je gaat er immers van uit dat ze ‘enthousiast’ zijn over jouw zaak omdat ze tevreden zijn. Echter, het is niet omdat ze tevreden zijn, dat ze ook echt van je zaak of merk houden. Ze zullen je zeker niet ‘haten’ maar kunnen namelijk ook ‘onverschillig’ zijn. Ze klagen niet en blijven komen, tot je concurrent met iets op de proppen komt die hen meer waarde lijkt te bieden.

• Trouw aan je getrouwheidsprogramma

Net zoals bovenstaande tevreden klant, is ook dit type klant niet echt loyaal aan jouw dienstsen of producten, maar aan je spaar- of getrouwheidsprogramma. Ze komen niet terug omdat ze je graag hebben, je het hen gemakkelijk maakt of juist adviseert… Deze groep komt terug omdat ze puntjes aan het sparen zijn op hun spaarkaart. Denk aan supermarkten, vliegtuigmaatschappijen of broodjeszaken. Sommige klanten kan je dus trouw maken, puur door hen de juiste prijzen te laten sparen, zelfs al moeten ze daarvoor achteraf nog bijbetalen.

• De gemaksklant:

Vele klanten shoppen bij je zaak, simpelweg omdat je het hen gemakkelijk maakt. Dit kan te maken hebben met je locatie, je advies/hulp in de winkel of snelheid van levering in je online shop. Dergelijk type klanten kan al of niet prijs gevoelig zijn, maar in de eerste plaats hebben ze een belangrijke reden om bij jouw te komen shoppen.

Trouwe klanten die je niet echt graag hebben

Niet alle klanten die bij je (blijven) kopen hebben je ook graag. Misschien blijven ze kopen omdat het voor hen het beste is wat ze vinden, maar nog niet noodzakelijk hoe ze het graag hebben. Denk aan een bakker in je straat, waar je eindelijk niet zo tevreden van bent, maar waar je toch regelmatig blijft langsgaan, puur uit gemakszucht. Eenzelfde geldt bij vele banken: de ‘kost’ of moeite om te veranderen is een te hoge drempel, dus besluit maar te blijven waar men is. Een gemakkelijk alternatief kan hier dus snel verandering brengen.

• De trouwe prijskoper

Mocht je er in je zaak voor gekozen hebben om te concurreren op prijs, dan heb je ongetwijfeld trouwe klanten, die blijven komen omdat je de goedkoopste bent. Van zodra ze echter elders een betere prijs vinden, zullen ze daar gaan kopen. Er kan maar één de goedkoopste zijn nietwaar?

• De echt trouwe klanten

Dit type klant is een echte liefhebber van je producten en/of diensten. Ze denken er niet aan om ooit zaken te doen met iemand anders. Prijs is geen breekpunt en je hoeft geen getrouwheidsprogramma om dit type klant te behouden. Ze appreciëren je om hoe je zaken doet. Dit is de ultieme trouwe klant, waar je graag zaken mee doet.

Dit lijstje kwam tot stand in een gesprek met één van onze klanten. Zijn er andere types waar je aan denkt? Laat niet na ze even te reageren!

Comments


bottom of page