top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Goedkoop is het nieuwe duur


Het staat tegenwoordig goed in je peergroup als je kan vertellen dat je ergens een serieus soldeke deed. Hoe goedkoper hoe liever. We kijken al lang niet meer op als de zoveelste Range Rover de parking van Aldi of Lidl komt opgereden. Hoe ga jij om met de prijsdruk en de blijvende vraag van klanten naar goedkopere alternatieven? We zochten en vonden een aantal inspirerende voorbeelden: Jaguar werkt met een instapproduct - de XE Het van oudsher luxe merk Jaguar probeert ons al langer te overtuigen dat men ook voor de 'gewone' mens een aanbod heeft. Niet in het minst met hun nieuwe instapproduct, de Jaguar XE, die de concurrentie aangaat met de populaire BMW3, Audi A4 en Mercedes C.


Verschillende niveaus Er zullen altijd klanten zijn die het goedkoopste kiezen en er zullen er altijd zijn die enkel de duurste optie kiezen. De meerheid houdt echter van het midden. Vandaar dat het een goed idee is om bijvoorbeeld in een carwash te werken met 3 'producten: basic, plus en premium. Framing Maar ook framing heeft effect. Raming is een methode waarbij je iets goedkoper producten samen presenteert met duurdere producten uit een andere prijsklasse. Op die manier wordt het eerste product, dat misschien vooraf als te duur werd ervaren, plots gezien als een goedkoop alternatief. Een veel toegepaste methode, oa in de etalages van juweliers. Andere prijsstrategie Maar je kan het ook creatief gaan aanpaken. Maak van je prijsstrategie een spel en reken bijvoorbeeld niet de koffie aan, maar de tijd dat je verblijft in de koffiebar. Of laat de prijs dalen naargelang men meer communiceert (tweet, liked...) over het product in kwestie. Technieken die oa Uniqlo en TOYOTA al met succes toepasten tijdens de solden. Vermijd in elk geval mee te gaan in de dalende prijsspiraal van je concurrenten. Er kan maar één de goedkoopste zijn, de anderen zullen creatief moeten zijn.

Comments


bottom of page