top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPeppers & Co

Wat kan je als ondernemer leren van Harley Davidson?


Hét bekendste motormerk is zonder twijfel Harley Davidson. Het is een merk dat al jaren inzet op emotie en tot de verbeelding blijft spreken. Maar hoe slagen ze hierin? Wat doen ze anders?


>Waarden? Het merk is gebouwd rond het 'rebel zijn' en kiezen voor absolute vrijheid. Dit op zich is al iets wat weinig andere merken durven. Bij Harley zijn slogans zoals 'Skrew it, let's ride!' zijn dan ook de gewoonste zaak van de wereld. Ook hun huisstijl (inclusief 'the sound') is allesbehalve marktvolgend te noemen. >Prijsstrategie? Op vlak van prijsstrategie leren we dat ze een grote doelgroep aanspreken met producten vanaf 9000 tot meer dan 30.000 EUR. En kortingen, terug tegen de geldende gebruiken, daar doen ze niet zo graag aan mee. Ze beseffen immers als geen ander dat korting geven afbreuk doet aan je merk. >Emotie Met jaarlijks honderden 'meetings' van Harley owners binden ze hun fans aan hun merk. Kopers voelen zich opgenomen in een community en daar zijn ze best wel trots op. Dit is één van de succesfactoren van het merk. >Merkvoorkeur Al heel vroeg in de customer journey oefenen ze invloed uit. Zelfs mensen die niks met motoren te maken hebben lopen rond in t-shirts van Harley Davidson. Men creërt met anderen woorden heel sterke merkvoorkeur met slogans zoals 'If I ever would buy a bike, it would be a Harley Davidson'. Dergelijke communicatie zorgt op lange termijn voor een sterke voorkeur. Het praat elke aankoop van een Harley goed en verkleint met andere woorden de kans dat iemand uit je omgeving kritiek zal hebben. Harley Davidson gebruikt dus geen rocket science of één of ander geheim recept. Het zet consequent in op hun basiswaarde 'VRIJHEID' en slaagt er op die manier in om hun klanten en fans te blijven voeden als 'rebellen'. Juist deze aanpak dwingt respect af. Leer er iets van en probeer het ook in jouw sector! Zeker in die sectoren waar nu koning 'PRIJS' en prins 'KORTING' regeren!


Comentários


bottom of page